Pensioen is een complex onderwerp. Waarschijnlijk zit jij ook met vragen. Via de website www.pensioenistedoen.nl krijgen wij regelmatig vragen binnen. Wij hebben een aantal vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet. Heb jij een andere vraag? Stel deze via pensioenistedoen.nl of via twitter met #dtvpensioen en krijg snel antwoord.

Sinds twee jaar ben ik zelfstandige. Daarvoor heb ik bij verschillende pensioenuitvoerders pensioen opgebouwd. Blijf ik als zelfstandige nog steeds pensioen opbouwen bij deze pensioenuitvoerders?

Als je niet meer in loondienst bent, dan bouw je geen werknemerspensioen meer op. Het antwoord op deze vraag is dus ‘Nee’. Het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je vorige werkgever(s), blijft staan bij de pensioenuitvoerder(s). Heb je slechts een beperkte periode werknemerspensioen opgebouwd? Dan is het misschien mogelijk te kiezen om dit pensioen af te kopen. Je ontvangt dit bedrag dan op je rekening. Het is als zelfstandige extra belangrijk zelf maatregelen te treffen voor een goed pensioeninkomen. Hier heb je verschillende manieren voor. Lees meer op pensioenistedoen.nl

1

Ik heb bijna een jaar geen baan gehad. Hoe weet ik nu of ik een pensioentekort heb opgelopen?

Het is moeilijk te zeggen of je een pensioen tekort hebt tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Hoeveel inkomsten je straks nodig hebt is namelijk sterk afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en plannen voor later. Wat wil je later gaan doen, heb je dure hobby’s of ga je het juist rustig aan doen? Misschien heb je een hypotheek en is deze afbetaald tegen de tijd dat je met pensioen gaat, wil je eerder stoppen met werken? Zijn er schulden die je tegen die tijd nog moet afbetalen? Of heb je geld opzij gezet op je spaarrekening? Allemaal elementen die je voor jezelf op een rijtje zet om te kunnen bepalen wat voldoende is in jouw situatie en passend bij jou als persoon.

Tip! Download de Mijn Pensioencoach app voor overzicht.

2

Ik verwacht mijn eerste kindje en wil ouderschapsverlof opnemen, wat betekent dit voor mijn pensioenopbouw?

Als je ouderschapsverlof opneemt, werk je minder uren. Het kan daardoor zijn dat je ook over minder uren pensioen opbouwt via je werkgever. Dit is afhankelijk van de pensioenregeling die jouw werkgever aanbiedt. Check dus even bij je werkgever wat dit betekent voor je pensioen.

3