Interview

“Grappig dat je nu juist mij vraagt iets meer te vertellen over mijn pensioen! Ik denk daar nooit over na, heb er nog niks voor geregeld en leef met de dag,” vertelt Dirk Zeelenberg. Dit wordt een interessant interview, dacht Mirjam van Deursen (Marketeer, Nationale-Nederlanden), die de eer had Dirk te mogen interviewen over hoe hij zijn later ziet”

Dirk Zeelenberg

Laten we dan niet meteen de financiële kant van pensioen belichten maar juist ingaan op jouw beleving rondom dit onderwerp. Hoe sta jij in het leven?

“Ik ben een genieter. Ik wil van het leven genieten. Ik heb altijd de stelling ingenomen, ‘Het leven is te kort.’ Ik maak mijn levenskeuzes ook vanuit ‘genieten.’ Dit betekent dus dat ik in mijn werk altijd doe wat ik leuk vind, waar ik energie van krijg en waar ik mezelf mee kan ontwikkelen.”


Al van jongs af aan was jouw droom om acteur te worden. Kan je hier iets over vertellen?

“Ik wist inderdaad al vroeg wat ik later wilde worden, namelijk acteur. Dit was voor mij echt mijn grootste droom, mijn doel. Ik heb hier hard voor geknokt. Ik geloof ook heilig dat als je iets graag wilt, je dit ook lukt.”


Heb jij ook een droom voor later over 30 jaar?

“Over 30 jaar hoop ik dat het mij gegeven is om in een huis in een zonnig land, zoals Spanje, te wonen met mijn vrouw en drie kinderen en hun aanhang en misschien zelfs ook wel met hun kinderen. Ik hoop dat ik heel oud mag worden en nog heel lang van mijn gezin en vrienden kan genieten.”

“Ik zie mezelf niet achter de geraniums zitten. Ik hou ook helemaal niet van geraniums! En heb trouwens ook geen vensterbank waar ik ze op kan zetten.”

Hoe zorg je dat je deze droom zeker kan stellen?

“Nu denk ik dat ik nooit zou stoppen met werken. Met pensioen gaan, in de zin van niet meer werken, past niet bij mij. Ik ben veel te veel ondernemer om te stoppen met werken. Tegen die tijd hoop ik dat het zakelijk ook nog goed met mij gaat. Ik zal misschien wel minder gaan acteren, maar met het geven van lezingen zal ik waarschijnlijk nooit stoppen. Ook ben ik trouwambtenaar, dit vind ik waanzinnig leuk. Ik hoop dit dan ook de rest van mijn leven te blijven doen. Ik zie mezelf niet achter de geraniums zitten. Ik hou ook helemaal niet van geraniums! En heb trouwens ook geen vensterbank waar ik ze op kan zetten.”


Eerste associaties bij het woord pensioen...

“Ach... ja, had ik daar toch maar wat aan gedaan. Ik ben natuurlijk al een tijd ondernemer, dus ik bouw niet zoals mensen in loondienst pensioen op via de werkgever. Daarnaast ben ik ook niet echt een spaarder. Ik wil nu genieten! Wel ben ik heel lang toneelacteur geweest. Volgens mij heb ik ooit wel eens een pensioenoverzicht ontvangen van de tijd dat ik toneelacteur was. Er staat mij bij dat ik zo’n 1.000 euro pensioen per jaar heb opgebouwd. Daar word ik dus niet heel vrolijk van. Ik hoop eigenlijk nog een financiële klapper te maken, om zo in een keer nog een goed pensioen te hebben.”

Hoe kijk jij aan tegen financiën?

“Geld is belangrijk want dat is vrijheid, maar bezit interesseert mij helemaal niet. Later als ik in Spanje woon, hoef ik ook geen grote villa. Als ik maar kan genieten met de mensen om mij heen van wie ik hou. Vanaf mijn 18e wist ik ook al dat ik financieel onafhankelijk wilde zijn van het acteren. Acteren is namelijk net mode: op het ene moment ben je als acteur helemaal in, op het andere moment zien ze je niet meer staan. Naast het acteren heb ik dan ook altijd veel andere dingen gedaan om ook op andere manieren inkomsten te genereren en me te ontwikkelen. Op deze manier ben ik niet helemaal afhankelijk van de acteerwereld. Later verwacht ik ook niet financieel afhankelijk te zijn van iets.”


Mijn tip…

“Volg je verlangens en intuïtie. Je bent zelf je beste raadgever. Als je echt een droom hebt, durf hier dan ook helemaal voor te gaan. Niet bang zijn om te verliezen maar gewoon doen en er op vertrouwen dat het goed komt.”

Dirk Zeelenberg is acteur en ondernemer. Hij is bekend van de hit-series All-Stars en Divorce. Naast acteur en presentator, geeft hij lezingen over omgaan met tegenslag, zijn missers, verandering en de weg naar eventueel succes. Sinds kort is hij ook trouwambtenaar.


Voor meer informatie: