Wat is pensioen?

Een pensioen verzekert je van een inkomen nadat je bent gestopt met werken. Het is als een stapeltaart: je pensioeninkomen bestaat uit verschillende lagen, bij elkaar opgeteld is het jouw inkomen voor later.

Bron 3:

Zelf regelen

Naast de AOW en je werknemerspensioen kun je zelf ook iets regelen om te zorgen voor extra inkomen na je pensioen. Denk hierbij aan een aanvullend spaarproduct zoals banksparen. Of aan bijvoorbeeld spaargeld, inkomsten uit beleggingen en een eigen woning. Een andere mogelijkheid voor extra inkomen na je pensioen is langer doorwerken (dus na jouw pensioenleeftijd).

Bron 2:

Het werknemerspensioen

Werk jij bij een werkgever? Dan is de kans groot dat je pensioen opbouwt via je werkgever. De pensioenregeling kan per werkgever, per beroepsgroep of per bedrijfstak verschillen. Er zijn verschillende soorten pensioenregelingen. Zo zijn er regelingen waarvan de uitkering al van tevoren vaststaat. Maar er zijn ook regelingen op basis van beleggen. Dan is het pensioenbedrag pas bekend op het moment dat je je pensioen aankoopt.

Bron 1:

AOW

De AOW is een basispensioen. Het wordt betaald vanuit de overheid. Woon of werk je in Nederland? Dan ben je waarschijnlijk verzekerd van een AOW-uitkering tegen de tijd dat je met pensioen gaat.

Hoe maak je deze lekkere stapeltaart?