Interview
Joke van der Put

We ontmoeten elkaar in het breiatelier van ‘Granny’s finest’ waar Joke 16 uur per week vrijwilliger­swerk doet als ‘brei oma’ oftewel ‘granny’. Samen met haar collega granny’s breit ze de mooiste baby­pakjes, sjaals, handschoenen en mutsen.

Brei-oma’s met ambitie gevraagd

“Toen ik een ommetje ging maken en op de Karel Doormanstraat in Rotterdam een bord buiten zag staan met daarop: ‘brei-oma’s met ambitie gevraagd’ ben ik naar binnen gelopen. Ik kreeg meteen een kop thee en zag die prachtige wol waar ik mee mocht breien. Nou, dan heb je me direct”, zegt Joke lachend. “En nu ben ik alweer twee jaar met heel veel plezier granny.”


Jezelf bij de lurven pakken

Joke: “Die dag dat ik granny werd was een dag dat ik thuiszat en ik dacht: Ik ga naar buiten. Ik ging eerst naar de bibliotheek voor een tentoonstelling over opgravingen bij de Markthal, liep over de Hoogstraat, ging daar poffertjes eten, door naar de Schouwburg om een kaartje te halen, toen langs het Centraal Station wat ze aan het bouwen waren en tot slot kwam ik langs de Karel Doormanstraat. Voor ik het wist was ik dus brei-oma. Het kan zo het verschil maken als je jezelf bij je lurven pakt en op pad gaat.”


Breien 

“Ik heb breien altijd leuk gevonden en heb vroeger dan ook veel gebreid. Maar ik had het al een tijd niet meer gedaan; de kinderen werden groter en wilden mijn zelfgebreide truien niet meer aan en de kant- en-klare truien werden steeds goedkoper. Nu ik tijd genoeg heb, vind ik het leuk mijn oude hobby weer op te pakken. Het is gezellig en nuttig en het is fijn om mensen te ontmoeten.”

“Ik vind het heerlijk nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ontdekken en ik hoop dat ik dit nog lang kan doen!”

Hoezo kalm aan?

Wie denkt dat Joke het kalm aan doet als ze niet aan het breien is, heeft het mis. Haar hobby’s lopen uiteen van leuke uitstapjes met haar kleinkinderen, het maken van fotoalbums en schouwburgbezoek. En dan volgt ze ook nog allerlei cursussen, zoals op dit moment de cursus museumbezoek bij Hovo. “En dan staat mijn grootste hobby nog niet eens in dit rijtje hoor!” vertelt Joke enthousiast. “Ik reis namelijk ook veel. Heel mijn leven al gedaan trouwens, voorheen altijd met mijn man en sinds hij negen jaar geleden overleden is ga ik mee met groepsreizen. Ik ben onder andere in Indonesië geweest, Azerbeidzjan, Cuba, Zuid-Afrika en China. Op de planning staan nu nog Sardinië, Corsica en Peru. Ik bof heel erg dat ik nog fit en vitaal ben. Ik ben hier heel dankbaar voor. Mijn grote angst is om dement te worden. Ik vind het heerlijk nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ontdekken en ik hoop dat ik dit nog lang kan doen!” aldus Joke.

Waar doet ze het van?

Op de vraag hoe de hobby’s gefinancierd worden zegt ze stellig: “Ik leef vrij sober. Mijn man en ik zijn met niks begonnen dus we waren al gewend met weinig geld rond te komen. Op mijn 52e ben ik nog gaan werken, ik heb tien jaar gewerkt, drie dagen per week. Daar heb ik trouwens een pensioen van: 124 euro per maand. Dat noem ik mijn ‘pret pensioen’. Maar ik ontvang ook een AOW-uitkering en het pensioen van mijn man. En daarvan kan ik prima doen wat ik graag doe.”


Laat de apparaten thuis

Of ze nog tips heeft om zo energiek je oude dag in te gaan? “Nou zeker!” zegt ze streng. “Laat die apparaten thuis! Als ik op reis ben zie ik vaak mensen de hele tijd naar hun schermpje kijken. Ik begrijp natuurlijk dat het heel handig kan zijn, maar mijn tip is om meer naar buiten te kijken en te genieten van het moment. Ik denk dat het voor jullie heel druk is om altijd maar zo snel te moeten reageren en dat je daardoor andere, misschien veel mooiere, ervaringen in het leven mist”.

Logo Granny's Finest

Granny’s finest organiseert handwerkclubs voor senioren, zodat ze gezamenlijk hun hobby kunnen uitoefenen om zo eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. De producten, zoals sjaals, mutsen en handschoenen worden ontworpen door jonge creatieve talenten.